sogobudo

Belangenorganisatie voor traditioneel en modern Budo


SOGO BUDO

Sogo Budo heeft als doelstelling om de beoefenaars van verschillende Budodisciplines te verenigen vanuit een all-round visie. Hierbij staan de kwaliteit van bewegen en universele Budoprincipes centraal, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de kenmerken en karakteristieken van de individuele disciplines. Deze all-round benadering is gebaseerd op de visie van Minoru Mochizuki (1907-2003) en wordt verder uitgedragen door Edgar Kruyning (1969). Door deze grensverleggende en onderzoekende spirit te stimuleren willen we het Budo blijven ontwikkelen en toepasbaar maken binnen de huidige tijdsgeest en maatschappij zonder de tradities uit het oog te verliezen.

Het promoten en voortzetten van traditioneel en modern Budo is de voornaamste doelstelling van SOGO BUDO.

ACTIVITEITEN

Om invulling te geven aan deze doelstellingen, en in het bijzonder aan het ontwikkelen en waarborgen van de kwaliteit van bewegen, organiseert Sogo Budo ieder jaar verschillende activiteiten:

  • landelijke examens voor 1e kyu en hoger

  • centrale trainingen voor de aangesloten disciplines

  • bijscholing voor de leraren

  • wedstrijden voor de jeugd op diverse locaties in Nederland

  • wedstrijden voor senioren

SOGO BUDO staat open voor beoefenaars die nog niet aangesloten zijn.


EXAMENS

Sogo Budo erkent graduaties die in de aangesloten dojo’s tijdens de halfjaarlijkse examens worden behaald. Vanaf 1e kyu worden de examens landelijk door de bond afgenomen. Er wordt dan voornamelijk gekeken naar de kwaliteit, praktische toepassing en logica van bewegen. Hierbij is het belangrijk dat de universele Budoprincipes worden toegepast binnen het kader van de individuele discipline.

KWALITEIT

Om de kwaliteit landelijk te kunnen waarborgen worden er voor de senioren centrale trainingen georganiseerd. Hierdoor hebben de volwassen Budoka's de gelegenheid om eens met andere Budoka's dan uit de eigen dojo te trainen en ook eens van een andere leraar les te krijgen. Dit werkt verbredend en verdiepend. Om landelijk over kwaliteit te kunnen spreken is het essentieel dat het lesgevend kader regelmatig bij elkaar komt. Op deze bijscholingsdagen worden zowel technische als didactische thema's behandeld.

TECHNISCH KADER

- Algemeen technisch directeur: Edgar Kruyning 8e dan

- Technisch directeur Karate: John de Boer 6e dan

- Technisch directeur Yoseikan-jujutsu: Minh Ho 6e dan

- Technisch directeur Kobudo: Mario Nooijen 3e dan

Contact